O nama

Naše ime

Udruga Pro Torpedo nazvana je prema impresivnom tehničkom izumu iz 19. stoljeća, kojemu je Rijeka rodno mjesto i iz koje se zaputio na sve strane svijeta, svjedočeći o tehničkoj inventivnosti onodobne Rijeke. Torpedo u nazivu udruge nije samo simbol koji upućuje na vrhunac riječke tehnološke misli i proizvodne prakse određenog vremena. On je ujedno sinonim za ukupnost današnje tehničke, točnije industrijske baštine koja se nalazi na teritoriju grada Rijeke ili je s tim gradom povezana. Ona obuhvaća (materijalnu i nematerijalnu) lučku, brodograđevnu, željezničku i cestograđevnu baštinu, također baštinu proizvodnje papira, prerade nafte, lijevanja metala, strojarske industrije, kemijske industrije, proizvodnje plina, drvnih proizvoda i drugog, uključujući s njima povezanu industrijsku arhitekturu.

 

Naša misija

Udruga Pro Torpedo je oblik djelovanja civilnog društva kojemu je zadaća promicati vrijednosti industrijske baštine Rijeke, u lokalnom i međunarodnom kontekstu. Udruga djeluje istražujući industrijsku baštinu, organizirajući razgovore, predavanja, konferencije i stručne obilaske lokaliteta. Širenju predodžbe o vrijednosti te vrste baštine nastoji se pomoći putem medija i izdavačkom aktivnošću. Članovi Pro Torpeda nisu ograničeni profesionalnim, dobnim i bilo kojim drugim okvirima, a zanimanje za gradsku industrijsku baštinu pokazuju slijedeći osobna područja interesa i ulazeći u teme na načine koji im se čine osobno adekvatnim. U ostvarivanju svojih ciljeva Pro Torpedo je otvorenih varat za suradnju sa svima koji mogu u tomu pomoći.

 

Naša vizija

Udruga Pro Torpedo ima namjeru biti poticajan, stručan, pouzdan i uvažavan suradnik u procesu prepoznavanja, proučavanja, promicanja i očuvanja riječke industrijske baštine. Udruzi je djelovati za dobro grada i njegovih stanovnika, pomažući u stvaranju ozračja koje Rijeku čini suvremenim urbanim središtem, samosvjesnim gradom što poštuje vrijednosti vlastite industrijske kulture i sve ostale s njom povezane vrijednosti. Podsjećajući na aktualnu važnost onoga što je s protokom vremena postalo gradskom industrijskom baštinom, što znači i trudeći se podsjetiti na živi duh te baštine, kojim se ona neizbrisivo protegnula u današnje dane, Pro Torpedo želi doprinijeti što boljem definiranju temelja na kojima izrasta ono što se naziva riječki identitet.

Statut Udruge Pro Torpedo.

 

Tijela udruge:

Predsjednica: Kristina Pandža

Zamjenik predsjednice: Velid Đekić

Upravni odbor: Velid Đekić, Daina Glavočić, Julija Lozzi Barković, Nana Palinić, Jakov Karmelić, Iva Mrak, Kristina Pandža