Pro Torpedo konferencija za tisak

Konferencija 2018.

Press konferencija posvećena završnim pripremama 8. konferencije

Na Građevinskom fakultetu bit će predstavljene 53 teme

U radu osme međunarodne konferencije o industrijskoj baštini u Rijeci 25-26.svibnja sudjelovat će 68 prijavljenih sudionika, među kojima njih 39 iz Hrvatske i 29 iz inozemstva. Oni će tijekom dvodnevnog skupa na Građevinskom fakultetu predstaviti cijeli niz raznovrsnih tema u 45 izlaganja i 8 postera.

To je rečeno na konferenciji za tisak što su je članovi Upravnog Odbora Pro Torpeda održali 10. svibnja na botelu Marina u riječkoj luci predstavnicima desetak riječkih tiskanih, radijskih i digitalnih medijskih kuća.

Izlaganjima će biti obuhvaćeno razdoblje od 12. stoljeća do današnjih dana, obrađujući teme iz područja arhitekture, urbanizma, građevinarstva, brodogradnje i strojarstva. Njima će se pridružiti prijedlozi i projekti obnove napuštenih industrijskih objekata, u rasponu od studentskih radova do realizacija poznatih arhitekata i inženjera.

Nadovezujući se na ustaljenu i dobro prihvaćenu praksu dosadašnjih riječkih konferencija da se posjete važne gradsle industrijske lokacije – pa je tako dosad bio organiziran posjet sudionika Harteri, Viktoru Lencu, Brodogradilištu 3. maj, riječkoj luci na Brajdici, Tvornici torpeda i Rafineriji nafte na Mlaki – drugog dana konferencije bit će posjećen kompleks nekadašnje Tvornice Rikard Benčić. Imajući na umu glavnu temu ovogodišnje konferencije, obnovu objekata industrijskog naslijeđa, ta je točka u gradskom tkivu posebno zanimljiva zbog odmaklog procesa obnove i prenamjene kojim će Rijeka dobiti novi gradski kulturni kvart.

Novinari su upoznati s činjenicom kako udruga Pro Torpedo organizira konferenciju u suradnji s Građevinskim fakultetom u Rijeci, Sveučilištem u Rijeci, Gradom Rijekom, Primorsko-goranskom županijom i Ministarstvom kulture. Konferencija je dio programa kojim se obilježava 45 godina Sveučilišta u Rijeci, također je dio programskog pravca 27 susjedstava (Susjedstvo Kampus Trsat) projekta Rijeka europska prijestolnica kulture.

 

http://novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Novi-pristupi-obnovi-industrijske-bastine-8.-medunarodna-konferencija-25.-i-26.-svibnja

http://www.mojarijeka.hr/kultura/rijeka-domacin-8-medunarodne-konferencije-o-industrijskoj-bastini/

http://torpedo.media/najavljena-8-medunarodna-konferencija-o-industrijskoj-bastini-kako-ce-izgledati-rijecki-art-kvart-rijeka/

 

Foto: Smiljana Radović Lagator

Next
Poziv na 9. međunarodnu konferenciju o industrijskoj baštini

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *