Skip to main content
U dvadesetoj godini rada Zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“ dobila je udruga Pro Torpedo za izuzetan doprinos istraživanju, valorizaciji, promicanju i očuvanju industrijske baštine Rijeke i Hrvatske.

 

U ponedjeljak, 12. lipnja 2023. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan pl. Zajc održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su, uz prigodne govore i kulturno – scenski program dodijeljena i javna priznanja.

Udruga Pro Torpedo bavi se promocijom i zaštitom riječke industrijske baštine. Osnovana je 2003. godine na inicijativu mr. sc. Miljenka Smokvine, pionira u valorizaciji i promociji riječke industrijske baštine. Važnost riječkog industrijskog naslijeđa prepoznata je u trenutku kada većina velikih proizvodnih pogona u Rijeci prestaje s radom. To je bio povod za okupljanje nekolicine entuzijasta – stručnjaka različitog profila, kojima je interes za industrijsku baštinu Rijeke i Hrvatske bio zajednički, a s nakanom popularno-znanstvenog i interdisciplinarnog pristupa istoj – humanistički, povijesni, sociološki, tehnički, umjetnički, arhitektonski, pomorski, ekonomski, prometni, geografski, itd.

Pro Torpedo predstavlja način djelovanja civilnog društva sa zadaćom promicanja industrijske baštine Rijeke u nacionalnom i međunarodnom kontekstu, a prva je takva udruga građana u Republici Hrvatskoj. Ciljevi udruge vezani su za senzibiliziranje javnosti i struke za temu riječke industrijske povijesti širenjem saznanja o vrijednosti i važnosti očuvanja industrijske baštine kroz različite aktivnosti: organiziranjem međunarodnih konferencija o industrijskoj baštini, tribina, okruglih stolova, predavanja, obilazaka industrijskih lokaliteta, kroz izdavaštvo i drugo medijsko djelovanje.

Udruga Pro Torpedo u dvadeset godina djelovanja potvrdila je da je stručan, poticajan, pouzdan i nezaobilazan akter u dugogodišnjem i sveobuhvatnom procesu prepoznavanja, promicanja i očuvanja riječke industrijske baštine.

Daina Glavočić, Julija Lozzi Barković, Miljenko Smokvina, Kristina Pandža, Nana Palinić

Pored isticanja važnosti onoga što je s protokom vremena preostalo, udruga Pro Torpedo permanentnim i intenzivnim dijalogom s lokalnom zajednicom nastoji ukazati i na živi duh industrijske baštine, a sve s ciljem njezinog aktivnog korištenja i ostvarivanja mogućnosti koje riječka industrijska baština u sebi nosi. I u budućnosti udruga želi djelovati za dobrobit grada i njegovih stanovnika, pomažući u promociji Rijeke kao suvremenog urbanog središta, koji poštuje i svjestan je vrijednosti vlastite industrijske baštine kao sastavnog dijela sveukupnog kulturnog identiteta.